SEMIN PÅ TUR INN

Bestill norsk og importert

semin for våren 2014
 

Det har kommet inn feil, og mangelfulle opplysninger i Tyr sin oksekatalog.


Den danske import oksen Engkjaer Get It, har fått i omtalen noe svake tall på fødsel og døtres evne til å avvenne tung kalver. Engkjaer Get It har svake tall på fødsel, og anbefales ikke brukt på kviger. Evnen til å avvenne tunge kalver, er en av  Engkjaer Get It sterkeste egenskaper. Med 125 i melkeindeks er dette en perfekt okse for de som ønsker mer melk i kuene sine.


Omtalen av de Norske ungoksene er meget mangelfull, se omtale i Limousin-nytt og på vår nettside, for grundig omtale, og anbefalinger


 I tillegg til importen er det tilgjengelig sæd fra de oksene som ble valgt ut til testing fra Staur i vår. Og ikke minst fra de to nye eliteoksene: Eventyr av Dovre og Elvis av Kauserud.

 

Det vil også bli tatt inn embryo i vinter: seksti embryoner fordelt på ti kombinasjoner. De vil bli tilbudt når alt er klappet og klart på våre hjemmesider

 

Bestillingsfrist: 8. januar 2014

Bestillingsskjema vil bli lagt ut på tyr.no
http://www.tyr.no/Avl/Sædbestilling/Limosin.aspx

Fristen for å bestille importsæd gjennom Tyr har gått ut, men dette kan fortsatt gjøres direkte i Geno kundesenter på telefon: 950 20 600.


To nye eliteokser

 

Eventyr av Dovre

Eventyr er en FF okse som gir lett kalvinger, på både ku og kviger. Avkommene vokser svært godt, og gir veldig høy årsvekt og slaktevekt. Eventyr er sønn av den Franske melke oksen Remix. Eventyr forventes å  gi dørtre med sterke moregenskaper og mye melk.

Kalving++

Slaktevekt++

Melk++

 

Elvis av Kauserud

Elvis av Kauserud er FF okse som gir lette kalvinger med god tilvekst. Avkommene slaktes med høy slaktevekt og god slakteklasse. Elvis er sønn av Ural av Gamkinn.

Kalving++

Slaktevekt+

Slakteklasse++


Utenlandske seminokser:

Cameos FF (Utsolgt)

En okse med meget sterke tall på det meste. Cameos venter på tall for melk i døtrene, men med en avstamning med Remix som far, Velseuse som mor og Mas Du Clo som morfar, bør melka være på plass.

Er nå ferdig testet for morsegenskaper på teststasjonen.

Morsegenskaper:  +++

Melk  +++

Avvenning+++

Muskel ++++

Tilvekst++

Skjelet- 
  
Chaumeil FF (Restlager: 3 doser)

Lett kalver med meget sterke tall for tilvekst og muskler. Kan trygt brukes på kviger. Far Objat .

Med Objat som far og Ionesco som morfar, er det sannsynlig at Chaumeil gir lite melk og liten ramme på døtrene.

Fødsel+++ 116

Muskel++

Tilvekst++

Slaktevekt+++
 

 

 

Engkjaer Get IT (Restlager: 8 doser)
Dansk ung okse, med foreløpig ukjent gen status. Engkjaer Get It har gjennomført tidenes test i Danmark, med en tilvekst på 2243 gram om dagen. En rå sterk kåring med 89 på kropp, 89 på muskel og 89 på bein. Mor og fars indekser er i tillegg veldig gode på melk. Far Aede

Fødsel-

Tilvekst+++

Muskel+++ 

 

Bakkens Polled Gigolo (Restlager: 13 doser)
Dansk kollet ung okse, med fransk Urville som far. Morfar er den kanadiske lett kalvern 1-Way Polled Kanan. Bakkens Polled Gigolo gjennomførte en god test, med 1743 gram dagen tilvekst. En god kåring med 88 på muskel. Med Urville som far bør det også bli bra med melk i døtrene.

Fødsel++ 

Muskel++

Tilvekst+

 

 

Anside Flint (Restlager: 10 doser)
En engelsk FF okse med ny gener. Far Frewstown Breakdance. Anside Flint er ferdig avkomsgransket, og har en utrolig indeks liste, der skalaen nesten sprenges på mange egenskaper. Må ikke brukes på kviger.

Nye indekser fra nov. 2013 viser veldig dårlig indeks på fødselsvekt og fødselsforløp.

Anside Flint bør  ikke brukes på kviger og små kyr.

Fødsel---

Tilvekst++++

Muskel++++

Melk døtre++

Fruktbarhet++

Lynne+++ 

Polled Sheriff DE (Restlager: 49 doser) 

Tysk kollet avkomstgransket okse. Sheriff er en okse med ny genetikk for oss i Norge. Han gir lette kalvinger, mye kjøtt, og døtre med gode bein og med mye melk. Far er Strauss.

Kalving++

Muskel++

Bein++

Mjølk+++

 

Hidalgo PP (Utsolgt) 
Denne er en tysk homozygot kollet ung okse. Hidalgo er sønn av lettkalver Hinz. Hinz  er toppoksen for kollet genetikk i Europa nå i høst. Hinz er ikke tilgjengelig for Norge. Derfor blir sønnen Hidalgo importert. Hidalgo beskrives som en okse med mer muskler, og bredder på bekken enn sin far.  

Norske seminokser:

Hurman av Sortedalen

Testvinner fra staur 2012/2013 Hurman av Sortedalen  er en hel norsk kombinasjon etter de 2 veldokumenterte seminoksen Bjarne av Schjøll og Valter av Schjøll. Under testen på Staur, oppnådde oksen høyeste tilvekst på sterke 1878 gram om dagen, testens soleklare best fôrutnynings tall på 2,72, og testen nest høyeste skår på bein med 88. Hurman innehar en meget imponerende indeksrekke, og ser ut til å kunne være en lettkalver,  og ble tatt ut til semin med tanke på blant andet dette. Når da Valter av Schjøll er morfar, med sine meget sterke tall for kalvingsevne på døtrene på 117, og sterke 111 på melk er Hurman en meget spennende okse.

Hilmar av Hvam.
Hilmar P av Hvam. Hilmar er sønn av den tyske kollet oksen Mateo. Morfar er den tyske kollet oksen Ido. Hilmar er en relativt stor lang okse, og kom ut med en imponerende slutt vekt i testen på 671. Det vil da si at Hilmar hadde slaktet seg til nesten 400 kg slaktet ved 1 års alder! Hilmar har en kjempe bra kjøttsatt frampart og rygg, og kommer ut med en ryggmuskel på 8,46 og en tilvekst på 1762 gram dagen. Med 8 i helhet fra kåringen, innehar Hilmar også et eksteriør i topp klassen. Hilmar har testens største grovfor opptak på 5,89, og er oksen for den som ønsker seg det ypperste av kollet genetikk, kombinert med rå sterke produksjons egenskaper.

 

Harald Rex ET av Hovde.
Harald Rex ET av Hovde er årets seminokse tatt ut i gruppen for gode moregenskaper. Harald  er en  Franske embryo kombinasjonen. Safara som far og Concorde som morfar.

Haralds mor Saline er en av Frankrikes best produserende kyr, og har avlsverdier som har ført til at hun i flere år, har ligget på topp lista over de beste kyrne av limousin i Frankrike. Faren Safara har nesten 3000 avkom bak seg i Frankrike, og har fått sterke 109 i samlet morindeks, og 107 på muskel.  Harald har fått en ryggmuskel på 8,79 og med testens høyeste kåring på eksteriør, med imponerende 91 i kåring på kropp og sterke 86 på bein, er dette en ganske ubeslektet kombinasjon med det vi har i Norge, som skal produsere gode mordyr og gode slakt. Harald anbefales ikke brukt på kviger.

Hilberg av Hvam
Hilberg P ET av Hvam. Hilberg er et kollet embryo avkom, med dansk mor og svenske Tellius av Margretheholm som far. Tellius er ferdig gransket i Sverige, og kommer ut med meget sterke 119 i indeks på melk i døtrene, 118 på slakteklasse og 98 i fødsel indeks. Hilberg selv kommer ut med sterke 8,95 i ryggmuskel, og 86 i kåringen for bein. Hilberg er ubeslektet med det vi har i Norge, og innehar meget sterke tall på det meste. Dette er en okse det stilles stor forventninger til.


De prioriterte fedrene for testomgangen 2015-2016
1.pri
Eliteoksene 72072 EvenTyr av Dovre, 72073 Elvis av Kauserud

2.pri:
Norsk ungokser og 72057 Charmant av Dove dersom det ikke er tatt ut sønner til semin.

3. pri.
Norske eliteokser der ikke er tatt ut sønner etter tidligere. Norske høyindeksokser.

Importokser:
1. pri. 72104 Chaumeil,72125 Cameos,72134 Bakkens Polled Giglo,72142 Anside Flint,72143 Polled Sheriff

2. pri.
Utenlandske ungokser.

3. pri. Andre importokser. 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.08 | 18:24

Jo, men redaktøren har ikke fått noen referater fra de siste møtene.

...
09.08 | 23:18

Hei.
Har det ikke vært noen styremøter????????????????

...
25.01 | 11:49

Hvam vgs har 2 drektige kuer og en kvige for salg. Alle kolla. En er også mor til Hilmar av Hvam. Kontakt eli.cora.myrseth@hvam.vgs.no

...
20.09 | 21:43

Hei.ønsker å kjøpe kviger og kyr,både drektig og ikke drektig,helst renraset full french.Ole Marius Gjemse,99328215.

...
Du liker denne siden